((Traducció al català))

9/2/10

Subtileses de la legislació


Llogava la seva casa sense llicència, no tenia esperança d’aconseguir-ne una, doncs feia prop de deu anys que el govern no les atorgava. La zona on viu -23 i L- és perfecta per a llogar: molt moviment de turistes i molt cèntrica. Els previsors del barri es van decidir a temps i van poder legalitzar el negoci, els que van dubtar es van quedar amb la il·lusió de viure dins del marc de la llei i menjar al mateix temps. El govern cubà va passar una línia roja una vegada més: El que es va quedar es va quedar i que visqui com pugui, ni un lloguer més.

Amb la seva casa de tres quarts i mig va decidir jugar-se la sort, gairebé tots al barri estaven fent el mateix. Els que havien aconseguit el permís pagaven el seu impost; els que no, esperaven algun dia aconseguir pagar-lo. En cinc anys les coses van millorar molt més que en els 30 anys anteriors, quan treballaven per a l’Estat.

Els amb llicència complien amb el paperam: apuntar el nom i carnet d’identitat de tot aquell cubà que posés els peus a casa seva per a visitar l’inquilí, i lliurar-lo després al servei d’immigració –podien llogar fins i tot prostitutes, sempre i quan ho anotessin en una llibreteta. Els sense llicència no anotaven res, i es menjaven les ungles esperant que cap dels llogats tingués altercats a l’Havana.

Un dia la policia va arribar a casa del meu amic: en una batuda de “jineteras”, una de les prostitutes interrogades havia deixat caure el seu nom i la seva direcció. Va començar el procés legal, li van aconsellar que confessés que llogava de forma il·lícita, van assegurar que si col·laborava les coses serien més senzilles. Ell ho va dir tot: no recordava a la noia, va confessar que a vegades els estrangers venien amb dones i que ell ho permetia, va assegurar que no tenia permís per a rentar perquè feia deu anys que no atorgaven llicències.

No el van enjudiciar per tenir un negoci de lloguer il·legal, ni tan sols per enriquiment il·lícit; va ser processat i jutjat per proxenetisme i condemnat a dos anys de privació de llibertat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada