((Traducció al català))

13/3/10

Apartheid a la Novena Mostra de Joves Realitzadors (documental i consulta)


LA CONSULTA

¿Dret d'Admissió?
Wilfredo Vallín Almeida
vallinwilfredo@yahoo.com

La Víbroa, l'Havana, 9 març 2010

Són un petit grup de joves. Han comprat unes entrades per al cinema Chaplin on transcorre la Novena Mostra de Joves Realitzadors. El diàleg que va tenir lloc a l'entrada d'aquest lloc públic va ser, més o menys, el que segueix breument:

- Vostès no poden entrar.
- Per què? Tenim les entrades ...
- Sí, però tot i així no poden entrar.
- ¿Amb quin dret ens prohibeix vostè l'entrada?
- El cinema es reserva el dret d'admissió ...

A continuació segueix un altercat verbal que no cal reproduir aquí i on no falten els insults i els coneguts qualificatius als joves de "mercenaris", "contrarevolucionaris", "assalariats" i altres d'aquest tenor.

Aquest columnista és interpel·lat pels agredits en el sentit de quanta raó o autoritat té la direcció d'aquest cinema per fer una cosa semblant. La resposta de La Consulta és aquesta:

Hi ha institucions i llocs que per la seva naturalesa, són selectius en l'accés a les seves instal.lacions. Per exemple, és sabut que les lògies maçòniques permeten la presència en les seves sessions de treball només als seus membres i convidats especials.

D'altra banda, hi ha llocs on no pot accedir-se sinó amb determinats requisits. Així, als tribunals s'ha de comparèixer amb determinat vestit: no és possible anar vestit de qualsevol manera. Pot passar d'aquesta manera en un restaurant de determinat nivell, o en una església.

La manera de comportar-se també pot ser un requisit: en un teatre, concert o espectacle públic on hi hagi desordre manifest, els responsables poden ser expulsats de la zona i fins a no ser deixats entrar si això s'ha convertit en un fenòmen reiterat.

Això no té absolutament res a veure amb que els administradors d'aquests llocs consideren que les seves facultats administratives arriben fins a tenir capacitat per conculcar els drets atorgats per la Constitució de la República als ciutadans pel sol fet que aquests no comparteixen la ideologia del govern de torn.

Perseguir, a l'extrem de no permetre, l'accés de llocs públics a persones que es comporten correctament, que no alteren l'ordre exigit, que paguen el preu corresponent a les entrades respectives, que no es fiquen amb ningú durant l'espectacle i que una vegada acabat aquest senzillament es retiren de forma ordenada, tranquil·la i respectuosa, presenta, simultàniament les següents il·legalitats per part dels que es abrogar tan absurd "dret":

I. Violació de la Constitució de la República en els seus articles:
41) Tots els ciutadans gaudeixen d'iguals drets...
42) La discriminació per motiu de raça, color de la pell, sexe, origen nacional, creences religioses i qualsevol altra lesiva a la dignitat humana, està proscrita i és sancionada per la llei.
43) L'Estat consagra el dret conquerit per la Revolució que els ciutadans, sense distinció de raça, color de la pell, sexe, creences religioses, origen nacional i qualsevol altra lesiva a la dignitat humana:
- Gaudeixen dels mateixos balnearis, platges, parcs, cercles socials i altres centres de cultura, esports, recreació i descans.

(En cap lloc la Constitució estableix que les persones amb un pensar diferent a l'oficial rebran un tractament discriminatori d'espècie alguna i, segons la doctrina, "On la llei no distingeix, no hem de distingir").

II. Violació de la Declaració Universal de Drets Humans ratificada per Cuba fins a l'actualitat, en els articles:

2.1) Tota persona té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, idioma, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, posició econòmica naixement o qualsevol altra condició.

7) Tots són iguals davant la llei i tenen, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenen dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi aquesta Declaració i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada